Tu stii din ce materiale sunt confectionate piesele tale de imbracaminte preferate?
Ne-am gandit ca ti-ar fi de mare ajutor si util pentru ca in viitor sa stii sigur fiecare piesa de imbracaminte din ce material este confectionata. Inainte de a-ti prezenta fiecare tip de material, trebuie sa intelegem cum sunt ele obtinute. Orice piesa de imbracaminte are la baza o tesatura realizata din fire individuale care la randul ei este obtinut din fibre. Proprietatile fibrelor si modul in care sunt testate determina proprietatile tesaturii.
- Fibra: Fir subtire, netors, de provenienta vegetala, animala sau minerala ori produs pe cale sintetica, folosit de obicei ca materie prima la fabricarea firelor pentru tesaturi.
- Fir: Produs de formă lungă și subțire, obținut prin toarcerea manuală sau mecanizată a unor fibre textile.
- Tesatura: Produs textil obtinut la razboaiele de tesut/ masinile de tesut prin incrucisarea mai multor fire.
Haide sa vedem care sunt principalele tipuri de fibre, grupate in functie de originea lor:
- Fibre naturale de origine vegetala
- Fibre naturale de origine animala
- Fibre sintentice & artificiale
- Amestecuri de fibre
Fibre naturale de origine vegetala – au la baza celuloza: acesta sunt in si bumbac.
Fibre naturale de origine animala – au la baza proteine: acestea sunt matase, lana, casmir, mohair.
Fibre artificiale si sintetice
- Vascoza
Vascoza este la granita dintre fibrele naturale si cele artificiale – are la baza celuloza regenerata, obtinuta din lemn care mai apoi este tratata chimic pentru a fi dizolvata si re-solidificata in fibre. O alta variatiune a vascozei este acetatul, care de asemenea este folosit pentru tesaturi. Moale, durabila, usor de vopsit, ieftina si are la baza un material 100% natural. Usor sifonabila, este sensibila la caldura si la spalare, va recomandam sa cititi mereu eticheta articolelor si respectati instructiunile de pe eticheta.
- Nylon
Nylonul este un material matasos (a fost produs ca o alternativa mai ieftina la matasea naturala), obtinut la baza din plastic. Initial a fost inventat pentru perii periutelor de dinti, ca mai apoi sa fie folosit la faimosii ciorapi din nailon. Material durabil, care nu se sifoneaza, rezistent la spalare si calcare, cu un aspect lucios si poate fi prelucrat in tesaturi transparente sau opace.
- Acetat
Fibra obtinuta din celuloza, care prezinta o stralucire asemanatoare matasii. Are o elasticitate de pana la 30%, care impiedica textilele din acetat sa se mototoleasca excesiv. Rezistent la apa si care se usuca foarte repede. Acetatul se foloseste pentru umbrele si pelerine, dar si la materiale textile in combinatii folosite pentru bluze, camasi, rochii si captuseli.
- Poliester
Poliesterul, din punct de vedere al materialelor care sunt obtinute pe baza fibrelor de poliester, este foarte utilizat in ziua de astazi, avand aplicatii din cele mai variate, de la haine pana la home deco sau ate de cusut. Material foarte durabil, rezistent la sifonare si la pete, nu intra la apa si ofera o buna izolare termica, poate fi vopsit doar cu vopsele speciale, astfel nu se decoloreaza, sunt variante calduroase de poliester cum ar fi – varianta fleece (polar) sau baselayer, este tratat pentru a fi rezistent la vant si la apa, rezistent la actiunea razelor ultraviolete, material usor si cu o durata de viata mai indelungata, se pot produce din material reciclabile si este mai ieftin decat din bumbacul.
- Elastan
Denumit si Lycra, elastanul are capacitatea fantastica de a fi foarte elastic, fiind mai rezistent decat cauciucul natural. Iar in Statele Unite, se numeste Spandex, care este o anagrama pentru “expands”. Usor, nu se deformeaza in timp, este moale si rezistent. Totusi, nu absoarbe deloc umezeala, daca este de culoare alba se poate ingalbeni in timp si este sensibil la caldura mare (asadar atentie la calcat).
Speram ca iti vor fi de ajutor si utile informatiile oferite pentru fiecare tip de material in parte si nu uita ca pe StarShinerS.ro gasesti toate materialele de care ai nevoie pentru a-ti crea o tinuta pe masura.
ULTIMELE COMENTARII